Tijdens de tweede klassikale presentatie van Product Design kreeg ik goede feedback van Rachel en Isaac. Isaac herinnerde mij er aan dat ik in de afgelopen studiejaren al veel projecten had gedaan waarbij storytelling een groot onderdeel was. Het ging vaak niet over het uiteindelijke producten maar over de weg er naar toe. Dit was een mooi realisatie moment, want ook tijdens dit project draaide het om het verhaal en het maak proces achter een product. Hoe is het gemaakt? van welk materiaal? Hoe groeit dat dan? Wie werkt er aan mee? Al deze vragen leidde tot een ingeving en alle puzzelstukjes die ik de afgelopen maanden had verzameld vielen op hun plek. 

Ik wil het maak proces van wol in kaart brengen en dit zelf ervaren. De ambachtsmensen die er aan werken wil ik in beeld brengen samen met de ambacht waar zij voor hebben gekozen. 
Om dit verhaal te visualiseren bezoek ik deze ambachtslieden zelf. Ik koop een bakfiets waarin ik het rauwe materiaal vervoer. Onbewerkte, net geschoren wol, als eerste stadium van de reis. Met deze ruwe wol fiets ik naar de eert volgende stap in het maak proces. Het wassen en kaarden. Dit zou misschien bij Bart Hoogeboom van kaarderij Wollust kunnen in Noord-Wolde. Met de gekaarde wol fiets ik naar de spinner. Wie dit is weet ik nog niet. Met de gesponnen wol fiets ik naar de textiel verver. Hier hoop ik terecht te kunnen bij textiel instituut Hawar. Harm Harmsen heeft veel kennis van het verven van wol met natuurlijke pigmenten. Hier komt nog bij dat het super gaaf zou zijn als de wol geverfd kan worden met het plantje genaamd: Herderstasje. Hier kom ik later op terug. Met de geverfde en gesponnen wol fiets ik door naar de wever. Toen ik via marktplaats een bakfiets ging kopen leerde ik per toeval Roelie kennen. De moeder van de man van wie ik de bakfiets kocht. Zij studeerde in haar jonge jaren aan de textiel academie in Enschede. Zij is bereid mij te helpen met dit project. Met de gewoven stof wil ik zelf (aangezien ik toch product designer ben...) een eind product maken. Om het cirkeltje rond te maken wordt dit waarschijnlijk een herderstas ( vandaar het plantje ) In deze tas komt een boek met het hele proces en de reis die ik heb afgelegd.
Om dit concept duidelijk uit te leggen vroeg ik een vriendin om dit te illustreren. Zij heeft haar eigen bedrijfje Joskaasworst. Ik maakte een eerste opzetje in Illustrator en we spraken er over via Zoom. Het was nog even afwachten of de illustraties de sfeer uitstraalde die ik mijn project wilde geven. De samenwerking ging super goed en snel en ik denk dat de tekeningen veel waarde aan het project toevoegen.
Hier boven zie je de illustraties zoals aangeleverd door Joska. Ik vroeg feedback van mijn huisgenoten en we waren het er over eens dat het verhaal nog niet helemaal over kwam omdat de locatie niet duidelijk was en het concept van rondfietsen ook niet. Ik was vrij om de illustraties in te zetten zoals ik dat wilde en kwam zelf met een nieuw voorstel waarin de tekeningen op een andere manier het verhaal vertelde: Zie hier onder.
De naam van het project is nog niet duidelijk. Dit was alleen een voorbeeld van hoe het zou kunnen.